Dromen waarmaken

© Mel Boas

‘Ik ben in dienst vanaf september 2019 en vanaf dag een is het echt knallen’, begint Riëndy met een grote lach op zijn gezicht. ‘Mijn droom als cultuurcoach is om iets terug te geven aan de community. Een aantal jaar geleden had ik een helpende hand nodig en nu kan ik jongeren datzelfde bieden.’ In de regio is de jongerencultuurcoach een nieuw fenomeen. ‘Mijn rol is verbindingen leggen tussen Idea, maar ook met bijvoorbeeld Balans Jongerenwerk en het Griftland College om jongeren te bereiken met cultuur en voor hen nieuwe ideeën te verzinnen.’

‘Cultuur is overal: op radio, tv, social media …’, gaat hij verder, ‘maar niet alle jongeren worden geprikkeld om er ook zelf iets mee te doen, ze weten de weg niet te vinden, hebben de middelen niet of de begeleiding ontbreekt om ze op weg te helpen met faalangst bijvoorbeeld.’ Vanuit Idea biedt hij jongeren die plek om elkaar te ontmoeten en hun creativiteit te vergroten wel. Maar zijn werk is veel breder dan dat: ‘Ik praat ook met ze over gewoon alledaagse dingen: Welke doelen heb je? Hoe bereik je die? Het is cultuur aanbieden en tegelijkertijd coaching.’ Jasmijn is een van de jongeren die hij onder zijn vleugels heeft genomen nadat ze elkaar bij The Voice of Soest voor het eerst ontmoetten. ‘Daarna hebben we contact gehouden’, vertelt ze. ‘Riëndy helpt mij met het produceren van mijn eigen track en alles eromheen. Hij weet precies hoe het werkt, geeft praktische tips. Ik laat me nu niet meer door dingen tegenhouden.’

Riëndy: ‘Ik zie mezelf toen ik hun leeftijd had. Ik weet waar de pijnpunten zitten.’ Dan komt hij terug op de gesprekken die hij met de jongeren voert: ‘Je moet weten wat ze interessant vinden, maar dat verandert elke maand en heel snel’, vertelt hij lachend. ‘Dus je kunt beter met hen in gesprek zijn en vragen stellen.’ En al herkent hij dan veel van zichzelf: ‘Iemand van zestien nu is niet op dezelfde manier zestien als toen ik zo oud was. Maar als je jongeren de tools, kennis en een platform aanreikt zie je dat er wonderbaarlijke dingen uitkomen.’ Hij verwijst naar de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Soest in januari: ‘Mensen hebben het er nu nog over! Er was een samensmelting van verschillende typen mensen die allemaal iets te bieden hadden die avond.’, zegt hij. ‘Dat optreden was echt superleuk.’ Jasmijn straalt als ze het zegt. Haar doel heeft ze helder voor ogen: ‘Bekend worden en mensen raken met mijn muziek. Het lijkt me tof als ik een voorbeeld kan zijn voor anderen.’ Die droom verwezenlijken begint hier, in deze studio met de tips en tricks die Riëndy haar geeft: ‘Ik ontdek hier wie ik ben als artiest.’

Interview Riëndy Holder, jongerencultuurcoach Idea – Jasmijn Hendriks, deelnemer. In opdracht van KunstenHuis Idea.
Tekst: Dees Wilgehof-Sodaar / Foto: Mel Boas.

wat ons inspireert ...

Ze studeerden gelijktijdig aan het ArtEZ conservatorium, maar bewandelden in die tijd elk hun eigen weg, vertellen sopraan Irene Hoogveld en pianist Maxime Snaterse. In november vorig jaar werden ze toegelaten tot het solistenbestand van de vereniging. Een bewuste keuze voor het lied, zegt Irene: ‘Als musicus kun je voor van alles kiezen, maar wij kiezen hiervoor.’
Soms moet je met de duivel dansen om de hemel te bereiken. Dan is het van onschatbare waarde als er iemand in de buurt is die je leert hoe je dansen moet.
Kunst is een middel om de wereld een stukje mooier is onze overtuiging. Het is een schakelaar die het licht weer aan kan doen ontdekte Dees laatst, toen ze – doodnormaal – moest plassen.
Componist Joost Kleppe legt zich al jarenlang toe op het schrijven van vocale werken, waaronder ook liederen. Maar hoe gaat een componist om met tekst?
Op het moment dat heel het land piepend tot stilstand kwam, hadden wij onze handen nog vol aan het vertalen daarvan in het werk voor onze opdrachtgevers. Daar zijn veel culturele organisaties bij en die zagen van het ene op het andere moment hun voorbereidingen van maanden sneuvelen.
Het zorglandschap verandert ingrijpend. Organisaties staan voor de uitdaging om nieuwe vormen te vinden om aan de zorgvraag te voldoen en maatwerk te leveren die recht doet aan cliënten, patiënten en medewerkers.
Voor Koen was Den Dolder niet meer dan het dorp waar hij doorheen reed op weg naar zijn geboorteplaats Amsterdam: ‘Vooral in de winter, als er sneeuw lag en de bomen berijpt waren vond ik de omgeving prachtig. Dat ik er ooit zou wonen kwam niet in me op’.
‘Voordat ik als tropenarts naar het buitenland ging werkte ik jaren in een ziekenhuis in Nederland en dacht: Nederland is qua gezondheidszorg het beste van het beste. Toen ik terugkwam was ik verbaasd over de verschillen’
Met onderbrekingen versleet Koen in ruim 35 jaar zo’n acht Citroëns. De laatste ruilden hij en Dees een aantal jaar geleden in voor een degelijke gezinsauto: een Peugeot. Het werd geen match.
‘We worden geen De Balie, zoals in Amsterdam’, zegt Job Boot over de debatten in de bibliotheek, ‘maar het leuke is dat Idea het toch wil stimuleren en faciliteren.’
op de hoogte blijven?

schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dan laten wij je periodiek weten waar wij mee bezig zijn.